Infoblad

perrologga

Hälsa:

PdAE är i stort sett en frisk ras och rasklubben arbetar ständigt för att rasens hälsa ska fortsätta vara så god som möjligt. Detta sker genom att uppfödarna arbetar efter en gemensam strategi, kallad RAS (rasspecifika avelstrategi), som alla rasklubbar sammanställt för sin ras på uppdrag av SKK. Förutom RAS finns även avelsrekommendationer som alla uppfödare bör följa.

Rastypiskt:

PdAE är en allsidig ras med stort användningsområde. En rustik hund som är atletiskt byggd. TFozziill karaktären trogen, lydig, glad, arbetsvillig, vaksam och välbalanserad. Den är exceptionellt lättlärd och anpassningsbar. Pälsen lämpar sig väl för både torrt och fuktig klimat. PdAE fäller inte och kräver ganska lite pälsvård. Pälsen är lockig med mer eller mindre underull och klipps med maskin. Man frisyrklipper inte! Färg: Enfärgad vit, svart el brun i olika nyanser. Tvåfärgad vit-brun el vit-svart i olika nyanser. Aldrig trefärgad. Rasen kan födas med svans i olika längd och form, från stubb till lång. Mankhöjd: tik 40-46, hane 44-50 cm. Vikt tik 14-18, hane 18-22 kg, storleken varierar mycket beroende på ursprunglig typ.

Rastypisk mentalitet:

Alla hundar är individuella, men de har några gemensamma nämnare. PdAE är ofta livliga och lekfulla. De är ofta självständiga och har vaktinstinkt. De har också god kontakt och samarbetsförmåga samt intresse av att vara sin ägare till lags. De har lätt för skall och är ofta likgiltiga mot främlingar (ibland vaksamma mot), men ska alltid vara hanterbara. Detta gör att de behöver en kunnig ägare som engagerar sig och ger mycket tid till hunden. Mycket miljöträning, väldigt mycket mental träning och så motion behövs förstås. Då får du en perfekt hund!

 

Historia:

Enligt standarden har Perro de Agua Español samma ursprung som Barbet, men det finns många olika teorier om rasens ursprung. Perro de Agua Español finns beskriven i dokument så lång tid tillbaka som till år 730 och år 1000. Perro de Agua Español är också känd under namnet Perro Turco och Turco Andaluz, dvs ”turkisk hund”.

Rutimeyer´s teori menar att Perro de Agua Español har samma ursprung som Barbet, Portugisisk vattenhund och Vatten spaniel. Duhel´s teori är att rasens förfäder kom från Asien och har samma ursprung som Irländsk vatten spaniel. Buffon´s teori menar att rasen härstammar från Afrika, och kan ha följt med boskap som fraktats över till Spanien år 711 med den muslimska invasionen. Vad som talar emot denna teori är att det idag inte finns någon ras av denna typ i norra Afrika. Salas teori säger att Perro de Agua Español är en egen ras som uppkom i södra Andalusien och att de därifrån spreds i Spanien av herdar. Många rasentusiaster tror på denna teori. hu

Ursprunget till rasen är således något oklart, men vad som står klart är att det är en mycket gammal ras som funnits i Spanien sedan urminnes tider. Rasen har överlevt tack vare herdar, fiskare och jägare som hållit rasen borta från all inblandning av andra raser. Detta för att bevara de högt uppskattade egenskaperna som Perro de Agua Español har. Rasen är i grunden en arbetande hund, likt en fårhund. Vid en viss tidpunkt så började även rasen att jaga, kanske för att den inte hade nog med mat. Många herdar fiskade även med sina hundar.

Utseende och arbetsuppgifter varierade beroende på var i Spanien den levde. Man talar om tre olika typer eller blodslinjer. De kallas för ”Norr”, ”Sierra” och ”Marismeño”. Rasen av idag är en mix av de tre olika linjerna. Dessa tre blodslinjer är idag blandade. Det är emellertid möjligt att somliga hundar har karaktären av en specifik blodslinje. I dagsläget finns således bara en Perro de Agua Español men samtliga blodslinjer är korrekta enligt rasstandarden. Rasen blev i juni 1989 interimistiskt godkänd som ras av FCI (Federation Cynoligique Internationale) i grupp 8 vattenhundar och efter ett godkännande tio år senare blev den slutligen erkänd 1999.

jiHundarna används fortfarande som herde-, jakt-, fiske-och vakthund i Spanien. Som vakthund arbetar den genom att larma när någon eller något närmar sig ägorna. Ofta då i samarbete med en på gården boende stor Spansk Mastiff som väcks av att ”larmet går” och som då tar över om någon trots allt skulle våga ta sig in.  Rasen har även fått nya arbetsområden och används av brandmän, räddningsmanskap, samt av polisen som narkotikahund.  I Spanien testar man herde-, jakt-och vattenhunds-egenskaperna genom olika funktionsprov. Även i Sverige är ett speciellt arbetsprov under framtagande.

Rasens utveckling i Sverige

Rasens utveckling grundas på uppfödarnas val av avelsdjur samt på den användning som dessa får. Ärftliga variationer är en förutsättning för rasens fortlevnad. Därför skall aveln vara målinriktad, långsiktig och framförallt hållbar. Med hållbar menas att den inte leder till brister avseende hälsa, mentalitet eller funktion eller tömmer rasen på genetisk variation.

Svenska Perro de Agua Español klubben (SPDAEK) vill uppmuntra till och verka för att utveckla det internationella samarbetet inom rasen. Samt samarbetar med Svenska Kennelklubben (SKK) för rasen och dess utveckling i Sverige. Klubben bildades i maj 2004 och hade i oktober 2016 drygt 1000 medlemmar. De första hundarna av Perro de Agua Español importerades till Sverige år 1997. Rasen är således relativt ny i Sverige. Detta gör det svårt att få fram fakta då underlaget är tämligen litet. Antalet hundar ökar emellertid från tre registrerade hundar 1997 till 384 hundar 2005, år 2010 var antalet hundar 1082 och fram till tom oktober 2016 var antalet registrerade hundar 2506 stycken.

Rasen används i huvudsak som en aktiv sällskapshund och många individer startas även i tävlingsverksamhet inom SKK/SBK såsom lydnadsklasser, agility, rallylydnad, utställning, bruks och viltspår. Det finns även exempel på hundar som utbildats till olika typer av servicehundar.

Klubben arrangerar en årlig medlemsträff i Gränna och där erbjuds prova på aktiviteter och uppvisningar. I anslutning till detta finns även inofficiella tävlingar i Lydnadsklasserna, Rallylydnad och Sim och Livräddnings prov. Minst vartannat år arrangeras medlems/uppfödarmöten och i oktober 2014 hölls ett Perroseminarium i Sätra brunn där Etolog Kenth Svartberg ena dagen pratade om mentalitet och andra dagen Vet. Susanne Åhman pratade om hundens hud/allergier. I oktober 2015 hölls ett Perroseminarium i Stockholm då en hel dag genomfördes gällande BPH och mentalitet.
Medlemstidningen Perrobladet utges fyra gånger per år.
Rasklubben har även en hemsida www.perroklubben.se.

Det registreras sedan år 2010 ca 250 nya hundar per år och det är en bra och stabil utveckling. ho

 

Mer information om rasens utveckling och klubbens mål för rasens bästa klicka här RAS

För vårt informationsblad klicka här Infoblad om Perro de Agua Español