Pälsvård

Att hålla efter, och klippa en perropäls

Här följer några tips från en uppfödare. Tänk på att hundar är olika och har olika pälskvalitet och alltså behöver olika pälsvård. Se därför detta som just tips och ingen universalregel. Det viktiga är att det blir en trevlig stund för er och för hunden.

 Att klippa en perro är ingen vetenskap. Därför gör man självklart som man vill när man klipper sin hund. Tänk på att pälsen skall klippas jämnt över hela kroppen, dvs ingen ”doodleklippning” med yviga svansar, stora huvuden eller fluffiga ben.

Viktigt att komma ihåg: en perropäls skall ej borstas!

"Klippschema"

Det är inte särskilt svårt att klippa själv. Ganska tidsödande de första gångerna, men övning ger färdighet. Det är bra att ha mer än en hund att träna på – det blir så långt mellan gångerna annars. 

Jag brukar klippa med skären 4 (9 mm), 5 (6 mm) eller 7 (3 mm). Skär 7 är att föredra eftersom det går fortare och är lättare att klippa med, medan de två andra lämnar lite mer päls och hunden ser mindre naken ut. Skär som lämnar ännu mer päls lämpar sig endast att klippa valpar med.


Jag börjar alltid vid manken och klipper ryggen och sidorna medhårs, sedan ben, svans och bringa mothårs. 

Huvudet tar jag sist av den enkla anledningen att det är mest obehagligt för en ovan hund. Förhoppningsvis har hunden hunnit vänja sig vid oljudet när man kommer till huvudet. 

Öronen och huvudet klipper jag medhårs. Skulle hunden tycka att det är väldigt obehagligt med maskinen i huvudet, så använd en bra sax. En fingerbredd motsvarar ungefär skär nr 4. 

Var försiktig med öronkanten och med att klippa för kort på insidan av öronen (kan orsaka klåda och att hunden skakar öronen –  kan ge blodöra). 

Jämna både tassar och öronkanter med sax om det behövs. Glöm inte att klippa mellan trampdynorna, men akta ”simhuden”!

När skall hunden klippas?

Första gången klipper man sin valp vid ca 3-4 månader. Vid ca 16 veckor är den ”riktiga” pälsen klar under och bara lite valpludd sitter kvar i topparna. Efter det rekommenderar jag att klippa hunden 2-3-gånger/år, beroende på pälskvalitet. Klipp gärna oftare första året för att få bort all valppäls. 

OBS – tänk på att det inte skall vara obehagligt för hunden att bli klippt. Ta det i hundens takt och pausa gärna om det är jobbigt.

Hur får jag bort tovor?

Det finns egentligen inga bra tips, bara hårt arbete. Tovor delas med fingrarna eller klipps bort/sönder. Använd inte tovskär eller karda, det förstör pälsstrukturen. 

Filt närmast huden är hopplöst att bli av med, så filtar hunden, klipp ner den. Vänta INTE för länge innan du klipper din hund. Filten stramar i huden och gör ont.

Bad

Jag får ofta frågan: ”Hur ofta ska min hund badas och vilket schampo använder jag?”. Vi badar våra hundar relativt regelbundet. Det är mycket lättare att hålla efter en ren päls och det är även ett bra sätt att hålla koll på hundens tillstånd i päls och hud – eventuella sår, svamp, fästingar och tovor.

Det går bra att bada din hund med vanligt hundschampo, men om du vill hålla pälsen i bästa möjliga skick skulle jag rekommendera ett återfuktande schampo och balsam. Du behöver inte välja det dyraste på marknaden, men självklart är det skillnad på olika märken och produkter. 

Mitt generella råd är att bada hunden när det behövs. Har du en hund som skall hållas i utställningskondition med en längre päls behöver den hållas ren och badas oftare än en hobbyhund som är relativt kortklippt.

Lite tips:

  1. Ju mer du gnuggar in schampot, desto tovigare blir pälsen. ”Smek” in schampot i pälsen och använd gärna balsam.

  2. Bada inte i hett vatten eftersom pälsen fungerar som lammull – den filtar i hett vatten (bada gärna i ca 30 grader – hundar tycker inte om iskallt vatten).

  3. Verktygen håller bättre och pälsen är mer lättklippt när hunden är nybadad (sand och skräp förstör skär och saxar).

Verktyg

Alla som någon gång byggt något vet hur viktigt det är att ha bra verktyg. Det är precis samma sak när man klipper. 

Skären är viktigare än maskinen, men en stark maskin avsedd för hundar är att föredra. Kontrollera mellan skären så att det inte krupit in päls – det är en vanlig anledning till att maskinen ”tuggar”. 

Vill man att verktygen ska hålla länge är det viktigt att göra rent och olja dem efter varje gång (och under tiden). 

Bra maskiner, skär och saxar finns bl. a. på www.lyckliga.nu, www.satchmos.se, www parma.se.

Om du klipper många hundar, satsa på en bra maskin. Man får vad man betalar för.

Lycka till!

Susanne Hall